12 عامل مؤثر در اقتصادی شدن یک معدن + تاثیر اقتصادی معدن در جهان
تاثیر اقتصادی معدن در جهان
معدن یک بازیگر کلیدی دیرینه در توسعه اقتصادی، اشتغال، زیرساختها و تامین مواد اولیه ضروری برای جامعه بوده است. این به عنوان یک مسیر مناسب برای تحول اقتصادی در کشورهای غنی از منابع مانند استرالیا، کانادا، ایالات متحده و بخشهایی از آفریقا عمل کرده است.
معدن نقش حیاتی در توسعه اقتصادی بسیاری از کشورها دارد. از نظر تاریخی در بسیاری از نقاط جهان توسعه یافته چنین بوده است، و در حالی که توسعه مواد معدنی عامل مهمی برای رشد اقتصادی است، اگر مسئولانه انجام شود میتواند، کاتالیزوری برای رشد اجتماعی در کشورهای در حال توسعه باشد.
صنعت معدن جهانی با چالشهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تشدید شده، مواجه است، به این معنی که شرکتها باید سناریوهای پیچیدهتری را در برنامهریزی استراتژیک جدید بگنجانند.
تأثیر اقتصادی کنونی استخراج معدن باید از منظر گرایشهای فعلی صنعت ارزیابی شود. به عنوان مثال، اقتصادهای نوظهور در حال حاضر بازیگر اصلی در تولید و در دسترس بودن کالاهای کلیدی مانند مس (70٪) و بوکسیت (40٪) و با سنگ آهن، فلزات گرانبها، سرب، گرافیت، کبالت، تیتانیوم و غیره در این محدوده هستند. همچنین روند نزولی مستمر قیمت فلزات واقعی طی 35 سال گذشته چالشی دشوار برای شرکتهای معدنی برای کاهش هزینههای تولید از طریق مدیریت فنی و مالی است.
گرایش کلیدی دیگر جهانی شدن و تسلط اقتصاد بازار با سه عنصر مهم است: (1) ایجاد بازارهای جهانی سرمایه، کالا و خدمات. (2) ایجاد ارتباطات جهانی و فضای اطلاعاتی. و (3)، ظهور ارزشهای جهانی. در حالی که بخش معدن برای مدت طولانی در سطح جهانی فعالیت داشته است، ایجاد اطلاعات و ارتباطات جهانی پیامدهای بسیار زیادی بر صنعت معدن داشته است، زیرا به این معنی است که تأثیرات و تجربیات مثبت و منفی در این بخش به سرعت گزارش و منتقل میشود.
ظهور ارزشهای جهانی تا حد زیادی نتیجه تغییرات ارتباطات و اطلاعات جهان است، اما به دلیل درک روزافزون این است که اقدامات در یک کشور میتواند تأثیرات عمیقی بر سایر کشورها در سطوح اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی داشته باشد. برای صنعت معدن، افزایش ارزشهای زیستمحیطی مشترک در سراسر جهان مهمترین تغییر تا به امروز بوده است، اگرچه ظهور اخیر ارزشهای اجتماعی-فرهنگی مشترک احتمالاً تأثیر عمیقتری خواهد داشت.
سایر تحولات اخیر، مانند بحرانهای مالی و کاهش قیمت فلزات، در ترکیب با تداوم جهانی شدن، به ویژه با توجه به دسترسی به ذخایر معدنی در مقیاس جهانی، منجر به ایجاد فضای رقابتی بی سابقه و نیاز شده است. برای رقابت در همه سطوح در حوزه محیطزیست و حفاظت اجتماعی، قرار گرفتن صنعت در معرض تمرکز و آگاهی بیشتر عموم مردم، منجرب نیاز به پرداختن و ادغام این عوامل در طراحی و عملیات پروژه در مراحل اولیه توسعه میشود. به ویژه، تأکید از تعریف محدود، پایداری زیست محیطی به یکی از «جوامع پایدار» تغییر کرده است. یعنی جوامعی که میتوانند بخشی از ثروت تولید شده توسط معدن را به یک پایگاه دارایی تبدیل کنند که نه تنها منجر به منافع گسترده از بهرهبرداری از معدن میشود، بلکه تضمین میکند که جامعه پس از استخراج معدن، آینده اقتصادی مستمری خواهد داشت. در نتیجه، گفتمان در مورد سیاست و اقتصاد معدن از تمرکز اصلی دولت مرکزی به سمت دولتهای منطقهای و جوامع و همچنین جامعه بینالمللی تغییر میکند.
بیشتر تحقیقات اقتصادی در مورد معدن هنوز عمدتاً به تأثیرات کلان اقتصادی صنعت میپردازد و به مزایا – یا عدم وجود آنها برای اقتصاد ملی توجه میکند. و شکی نیست که معدن میتواند منبع مهم درآمدهای ارزی و مالی برای دولتها باشد و چارچوب قانونی و مالی مناسبی را فراهم کند. هنگامی که این منابع به خوبی مدیریت شوند، میتوان از این منابع به عنوان موتوری برای رشد اقتصادی کلی استفاده کرد و نتیجه عملیات معدنی میتواند تأثیر قابلتوجهی بر اقتصاد ملی داشته باشد، مانند مواردی مانند شیلی، پرو، بوتسوانا، غنا، مالی. ، پاپوآ گینه نو و …
یکی دیگر از تاثیرات مهم اقتصادی معدن را میتوان از نظر اشتغال و ایجاد درآمد سنجید. استخراج معادن در مقیاس تجاری، اشتغال و انتقال مهارت را برای بیش از 2 میلیون کارگر فراهم میکند و علاوه بر این، یک اثر چند برابری اشتغال با ضریب 2 تا 5 را ایجاد میکند. کارگران و خانوادههای آنها در سراسر جهان، در کشورهایی مانند بولیوی، برزیل، کلمبیا، ونزوئلا، بورکینافاسو، غنا، ماداگاسکار، موزامبیک، تانزانیا و اندونزی و بسیاری دیگر.
با در نظر گرفتن روندهای فعلی موثر بر صنعت معدن، ارزیابی اثرات اقتصادی و اجتماعی معدن در سطح جامعه اهمیت فزایندهای دارد. اخیراً، دپارتمان معدن بانک جهانی یک مطالعه عمیق در شیلی، پرو و بولیوی و همچنین مطالعات دیگری در مورد معادن در پاپوآ گینه نو و مالی، آفریقای غربی برای ارزیابی چنین تأثیراتی انجام داده است.
مطالعات به وضوح نشان میدهد که مزایای اجتماعی و اقتصادی قابل توجهی برای جوامع محلی وجود دارد، اما آنها به طور خودکار به دست نمیآیند و پایداری آنها یک مسئله کلیدی است. مثبتترین موارد مربوط به رشد فعالیت شرکتهای کوچک و کسب و کارهای محلی، ارائه تدارکات و خدمات مرتبط به شرکتهای معدنی است. و توسعه اقتصادی محلی و تنوع فعالیت. از سوی دیگر، نیاز آشکار به توزیع مجدد درآمدهای مالیاتی بیشتر به دولتهای محلی و ایجاد ظرفیت در سطح جامعه وجود دارد.
با این حال، موقعیت معدن همچنان بحث برانگیز است و توسعه پایدار واقعی فقط به جریانهای مالی مربوط نمیشود. در حالی که معدن نقش مهمی در توسعه اقتصادی دارد، اما با ایجاد تعدادی از مشکلات اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی نیز همراه بوده است، که باعث شده بسیاری از پایداری نتیجه اقتصادی استخراج معدن زیر سوال ببرند و نظریه نفرین منابع را مطرح کنند. بنابراین صنعت برای کاهش اثرات منفی آن از نظر محیطی، اجتماعی-فرهنگی، سلامتی به چالش کشیده شده است.
توسعه انسانی، حکمرانی، مدیریت کلان اقتصادی و فساد، و همچنین موانع اقتصادی برای بازسازی و اثرات واقعی بر کاهش فقر؛ و مفاهیم و اقداماتی را با هدف مشارکت صنعت و جامعه در فرآیند ساخت معدن، بهبود و ارتقاء بخشد. این صنعت باید اطمینان حاصل کند که مزایای آن در سطح محلی و ملی به شکلی پایدار مورد استفاده قرار میگیرد.
سهم معدن در توسعه پایدار باید از نظر قابلیت اقتصادی و فنی، پایداری اکولوژیکی و برابری اجتماعی در نظر گرفته شود. برای دستیابی به این هدف، دولتها، شرکتهای معدنی و جوامع محلی باید در مراحل مختلف یک پروژه معدنی و در یک بازه زمانی قابل توجه، از دوره اکتشاف تا بهرهبرداری معدن، و تا پس از بسته شدن معدن، روی این موضوعات کار و همکاری کنند.
12 عوامل مؤثر در اقتصادی شدن یک معدن
حال که با موضوعی فراتر از معدن آشنا شدید بیایید ببینیم عوامل مؤثر در اقتصادی شدن یک معدن شامل چه مواردی میتواند باشد و در بحث مطالعات فنی و اقتصادی چه مواردی را باید در نظر بگیریم.
همانطور که میدانیم مواد معدنی یکی از مهمترین زیربناهای اقتصادی و صنعتی را در جامعهی امروز تشکیل میدهند. بشر از آغاز آفرینش خود و در طول تاریخ، بر حسب نیازمندیها و شناخت خود از مواد معدنی استفاده کرده و تاکنون نیز به شیوههای گوناگون به بهرهبرداری خود از این منابع ادامه میدهد. و هرچه زمان به جلو میرود ما در مییابیم که چگونه و به چه شکل از منابع میتوان بهتر و بهینهتر استفاده کرد.
بر اساس مطالعات جدید در مورد یک «طوفان کامل» از نیروهای همگرای جهانی، مانند تورم بیامان هزینه، نوسان بیسابقه قیمت کالاها، مقررات سختگیرانه و کمبود نیروی کار که بر شرکتهای معدنی تأثیر میگذارد هشدار میدهد. بیایید دقیق به سرفصلهای این موضوع نگاه کنیم.
1) ارزش مادهی معدنی
از عوامل مؤثر در اقتصادی شدن مواد معدنی ارزش آن ماده معدنی است که خود تابع عواملی چون عرضه، تقاضا و مسائل اقتصادی و سیاسی است. بد نیست به دیدگاههای جدیدی در حوزه بپردازیم:
«زمانی که صحبتها در مورد قیمت کالاها، به تحلیلگران صنعت محدود میشد، گذشته است. با صنعتی شدن کشورهای سرتاسر جهان و تلاش برای بهبود استانداردهای زندگی، استخراج معادن نقش محوریتری در صحنه جهانی بازی میکند. و برای شرکتهای معدنی، این دید بیشتر با مسئولیت بیشتری همراه است.»
با افزایش قیمتهای کالاها به بالاترین سطح تاریخ، شتابدهی تولید به شعار اکثر شرکتهای معدن تبدیل شده است و هزینهها در سراسر جهان بالا میرود. این گزارش برخی از استراتژیها را برای کنترل هزینهها ارائه میکند: درک محرکهای هزینه، بهبود مدیریت سرمایه پروژه، افزایش بهرهوری انرژی، قفل کردن عرضه، و صرف هزینه برای صرفهجویی.
شرکتها باید در مورد کشورهایی که آنها برای تجارت انتخاب میکنند تبعیض قائل شوند، چرا که چندین کشور غنی از منابع – از جمله استرالیا، شیلی و آفریقای جنوبی – مالیاتهای معدنی و سایر هزینهها را افزایش میدهند و حتی تهدید میکنند که در مورد مالیات موجود مذاکره مجدد میکنند
افزایش تقاضا برای مسئولیت اجتماعی شرکتها نیز در میان است. ذینفعان صنعت خود را در معرض سطوح بالاتری از کنشگری نسبت به گذشته میبینند. برای برآوردن نیازهای یک پایگاه گسترده سهامداران، شرکتهای معدن باید استراتژیهای مسئولیت اجتماعی شرکت را مبتنی بر ریسک ادغام کنند و شاخصهای کلیدی عملکرد را با همان دقتی که برای ردیابی تولید استفاده میکنند، توسعه داده و پیگیری کنند.
الف) عرضه
میزان تولید مواد معدنی در دهه گذشته افزایش شایانی داشته است. عواملی که موجب این افزایش شد. عبارتند از پیشرفت در زمینه دانش و صنعت اکتشاف که موجب مشخص شدن منشاء محیط و چگونگی تشکیل ذخایر مختلف میشود؛ برای نمونه پیشرفتهایی که در تکمیل نظریه تکتونیک صفحهای، انجام گرفت کمکهای مؤثری در رابطه با کشف ذخایر مس پورفیری نموده است.
همچنین در دههی اخیر به کارگیری روشهای نوین ژئوفیزیکی و ژئوشیمیایی در کشف ذخایر جدید به خصوص آنهایی که در اعماق زمین قرار دارند، کمک مؤثری نمود. هم چنین ماشینهای جدید استخراج موجب شده تا ذخایری که در اعماق قرار داشته قابل بهرهبرداری شوند و با کمک این ماشینالات میزان تولید روزانه بالا رود. پیشرفت در زمینه صنعت تلغیظ و تصفیه موجب گردید تا بسیاری از ذخایر عمیق دور از دسترس نیز قابل بهرهبرداری شوند. همزمان با بالا رفتن تولید، میزان مصرف مواد معدنی نیز افزایش داشته است.
ب) تقاضا
مهمترین عواملی که موجب بالا رفتن مصرف گردید عبارتند از: افزایش جمعیت، گسترش صنایع جدید و … قیمت برخی از مواد معدنی علاوه بر عرضه و تقاضا تحت تأثیر بحرانهای سیاسی نیز قرار میگیرد. به عنوان مثال در مورد طلا گفته میشود ۸۰ درصد قیمت طلا به تحولات سیاسی و ۲۰ درصد به عرضه و تقاضا مربوط میشود.
2) سرمایهگذازی بر روی آینده
مشکلات سرمایهگذازی بر روی پروژههای اکتشاف و استخراج معادن. با نوسان قیمت کالاها و افزایش شکاف بین عرضه و تقاضا، تعداد سرمایهگذاریها بر روی پروژههای بخش معدن در سراسر جهان رو به افزایش است. شرکتهای معدنی اکنون باید بر مدیریت ریسکهایی تمرکز کنند که میتواند با توانایی آنها برای دستیابی به اهداف تولید پایدار تداخل ایجاد کند.
استفاده از تامین مالی غیرسنتی. «منابع جدید تأمین مالی نیازمند سطوح جدیدی از دانش هستند. علیرغم پول نقدی که شرکتها در اختیار دارند، یافتن سرمایه کافی برای تقویت رشد همچنان دشوار است. کلید موفقیت در این تلاشها به توانایی شرکتهای معدنی برای ایجاد روابطی که برای دسترسی به بازارهای خارجی نیاز دارند و در عین حال بینش بهتری نسبت به آن مناطق به دست میآورند، بستگی دارد.
نوسانات بالای بازارها است که شرکتها را مجبور میکند برای موارد غیرقابل پیشبینی برنامهریزی کنند. اگرچه “رویدادهای قو سیاه” بنا به تعریف کمیاب، تاثیرگذاری بالا و پیشبینی آن دشوار است، اما آنها در هرحال راه خود را به برنامههای شرکتی مییابند. آماده شدن برای این سورپرایزهای غیرمنتظره احتمالاً به تفکرات و قوانین خلاقانه بیشتری نیاز دارد که شرکتهای معدنی به آن عادت دارند.
3) عیار ذخیره (Tenor)
مقدار عیار ذخیره از فاکتورهای مهم سنجش ارزش اقتصادی یک معدن است.
ذخایر رگهای در مقایسه با ذخایر تودهای و پورفیری در صورت وجود عیار بالاتری ارزش پیدا میکنند. هزینه استخراج، برای ذخایر رگهای بیشتر از ذخایر پورفیری و تودهای است. برای مثال ذخایر مس پورفیری با عیار حدود 0.75 تا ۱ درصد و ذخایر مس رگهای با عیار بیش از 1.5 درصد ارزش اقتصادی دارند.
هر چند که عیار و مقدار ذخیره، لازم و ملزوم یکدیگر هستند اما مقدار ذخیره از اهمیت بیشتری برخوردار است. ذخایر طلای رگهای با عیار بیش از ۱۰ گرم در تن و ذخایر طلای نوع پراکنده (ذخیره نسبتاً زیاد و ابعاد وسیع) با عیار حدود ۲ گرم در تن دارای ارزش اقتصادی و قابل بهرهبرداری هستند. عیار قابل استخراج ذخایر معدنی با گذشت زمان کاهش یافته است. عوامل مهمی که موجب این کاهش شدهاند عبارتند از: افزایش قیمت، پیشرفت در صنعت استخراج و تلغیظ و تصفیه.
4) تکنولوژی (Technology)
استفاده از ماشینآلات جدید در اکتشاف، استخراج و تلغیظ و تصفیه سبب شده که هزینههای استخراج پایین بیاید و ذخایری که به دلایل مختلف در گذشته قابل بهرهبرداری نبودهاند امروزه قابل بهرهبرداری گردند. کشورهای صنعتی با استفاده از تکنولوژی نوین و نیروهای متخصص کارآمد از مرحله اکتشاف تا تغلیظ و تصفیه نسبت به کشورهای جهان سوم فراتر رفتهاند.
همچنین با بهرهگیری از هوش مصنوعی و ماشینآلات خودران و الکتریکی علاوه بر افزایش کیفیت و راندمان عملیات معدنکاری با کاهش استفاده از حضور نیروی نیز مواجه هستیم که در طول پروژه باعث کاهش هزینهها میگردد و افزایش سود میگردد که این کاهش حضور نیرو در عملیات امنیت را نیز به میزان زیادی افزایش میدهد. علاوه بر این با استفاده از تجهیزات نظارتی و برداشت مثل پهپادها، رادارها و … ، و استفاده از سنسورهای مختلف امکان مشاهده و بررسی اطلاعات را در لحظه میدهد، که کمک شایانی جهت گرفتن تصمیمات لحظهای و استراتژیک با ریسک و اشتباهات کمتر در این صنعت پرچالش میکند.
5) تلغیظ و تصفیه (Enrichment & Refinery)
هر ماده معدنی از دو بخش کانه (Ore) یا کانیهای مفید و باطله (Gangue) یا کانیهای مزاحم تشکیل شده که لازم است که جداسازی آنها از هم توسط فرآیندهای پالایشی که اصطلاحاً کانهآرایی یا فرآوری (Mineral Processing) نامیده میشوند، انجام میگیرد. عواملی نظیر شکل، اندازه، رابطه نسبی کانیهای مفید و باطله و نوع کانیهای مفید و مزاحم، تأثیر مستقیم در تلغیظ و تصفیه یک کانسار دارند. میزان کانیهای مفید یک کانسار، چنانچه از حد خاصی کمتر باشد موجب میشود تا مادهی معدنی قابل تلغیظ نباشد. کانیهای مفید در یک کانسار میتواند به صورت آزاد یا به حالت درگیر در داخل یک کانی دیگر باشد. هزینههای تلغیظ برای هر یک از حالتهای ذکر شده متفاوت است که باید به طور دقیق مطالعه و بررسی شوند.
6) شکل ذخیره (Depths Of Reservoir)
شکل ذخیره رابطه مستقیمی با روش استخراج آن دارد. ذخایر رگهای به روش زیرزمینی و ذخایر پورفیری که نزدیک سطح زمین قرار دارند با روش روباز استخراج میشوند در صورتی که پدیده های تکتونیکی نطیر گسلها و شکستگیها تغییراتی را در امتداد رگهها به وجود آوردند، علیرغم بالا بودن عیار و مقدار ذخیره این بینظمی موجب بالا رفتن هزینه استخراج خواهد شد. بنابراین، عیار و مقدار ذخیره به تنهایی موجب اقتصادی شدن و قابل بهرهبرداری بودن یک ذخیره نخواهد شد.
نگرانیهای زیست محیطی همچنان گشایش معادن سطحی جدید در نزدیکی مناطق شهری را دشوار میکند. در نتیجه بسیاری از معادن به سمت روشهای استخراج زیرزمینی میروند. اغلب، هیچ یک از معدنچیان تجربه قبلی زیرزمینی ندارند، بنابراین آموزش ایمنی ضروری است.
7) عمق ذخیره
ذخایر زیادی موجوداند که عیار و ذخیره آنها نسبتاً زیاد است اما به علت اینکه در اعماق زیاد واقع شدهاند و یا شکل مناسبی ندارند، دارای ارزش بهرهبرداری نیستند. عمق ذخیره، رابطه مستقیم با هزینههای استخراج دارد. البته ناگفته نماند که با پیشرفت تکنولوژی و به کارگیری روشهای جدید استخراج، امکان استخراج منابع با عمق زیاد، بیشتر شده است.
8) نیروی متخصص و هزینههای پرسنلی
وجود افراد متخصص و کاردان، رابطه مستقیم با میزان تولید و قیمت تمام شده ماده معدنی دارد. حقوق مهندسین معدن، تکنسینها و معدنچیان در کشورهای جهان سوم پایینتر از کشورهای صنعتی است که خود موجب کاهش قیمت شده ماده معدنی میشود.
اما ما هم اکنون بحران نیروی کار داریم! این یک هشدار بسیار جدی است چرا که افراد کافی برای رشد پیشبینیشده شرکت معدنی وجود ندارند و هر سال شکافهای مهارتی به طیف وسیعتری از عملکردها گسترش مییابد. گامهایی که شرکتها میتوانند برای یافتن نیروی کار مشتاق بردارند شامل به کارگیری علم در برنامهریزی نیروی کار، معرفی آموزشهای متقابل در سطح صنعت و ایجاد فرهنگ جهانی است.
بیایید کمی پای خود را در تاریخ به عقب برداریم، در طول دهههای 1980 و 1990، کاهش قیمتهای انرژی و کالاها منجر به انقباضات شدید در بسیاری از صنایع استخراجی شد. اشتغال در صنایع زغالسنگ، معادن فلزی، و صنایع نفت و گاز به شدت آسیب دید. در سالهای اخیر، با افزایش تقاضا در سراسر جهان، قیمتها به طور قابل توجهی افزایش یافته است و در نتیجه سودآوری و اشتغال بهبود یافته است.
برخی از مسائل ایمنی که برای نیروی کار وجود دارد در این صنایع به طور قابل توجهی بیشتر از حد معمول نسبت به سایر صنایع است. معدنچیان مسنتر در برابر آسیبهای اسکلتی-عضلانی آسیبپذیرتر هستند. همچنین، با بازنشستگی این کارگران مسنتر، نسل جدید معدنچیان باید به صنعت معرفی شوند. آموزش برای اطمینان از حفظ استانداردهای ایمنی در طول انتقال ضروری است.
بسیاری از معادن فلزی در مناطق دورافتاده هستند که با شیفتهای طولانی کار میکنند که منجر به رفت و آمد طولانی و زمان طولانی کار میشود. این احتمال استرس ناشی از خستگی، دوری از خانواده و الگوهای خواب نامناسب را افزایش میدهد.
با پیر شدن نیروی کار، استخراج فلزات به زودی با از دست دادن معدنچیان با تجربه آشنا با الزامات منحصر به فرد استخراج فلزات (به ویژه استخراج زیرزمینی)، و همچنین کمبود بالقوه مهندسان معدن با تجربه در زمینههای تهویه و مکانیک سنگ مواجه خواهد شد.
9) حمل و نقل (Transportation)
حمل و نقل در معدن شامل دو بخش اصلی میگردد: 1) انتقال ماده معدنی به سنگ شکن یا کارخانه فزآوری و انتقال باطله به سد باطله یا دامپ باطله 2) انتقال ماده معدنی خام یا فرآوری شده جهت فروش به صنایع در داخل یا خارج از کشور
در بخش اول انتقال سعی میشود با روشهای خلاقانه با توجه به معدن، ماده معدنی و روش استخراج ما بهینهترین و کمترین میزان حمل و نقل با هزینه کمتر را داشته باشیم. مثل استفاده از ماشینآلات خودران، استفاده از سنسورهای تشخیص در مسیر حمل، استفاده از نوارهای حمل از داخل پیت معدن به سطح پیت، استفاده از سنگشکن داخل پیت و جداسازی در لحظه مواد معدنی و باطله و… اشاره کرد.
در بخش دوم حمل و نقل باید اشاره کرد که معادن، معمولاً در مناطقی خارج از شهر یا مراکز صنعتی قرار دارند. این مواد معدنی بایستی استخراج شده و بعد از تغلیظ در همان منطقه فرآوری یا به صورت خام (کلوخه یا دانهبندی شده) به بازار عرضه گردد. فاصله معدن از کارخانه فرآوری و بازار فروش، تأثیر مستقیم در قیمت تمام شده ماده معدنی دارد. هرگاه منطقه معدنی در فاصله زیادی از جادههای اصلی قرار گیرد. ابتدا جهت برقراری ارتباط بین معدن و جادههای نزدیک منطقه باید جادهسازی شود. این کار هزینه زیادی به خود جذب میکند. دیگر این که هر اندازه فاصله منطقه از کارخانه فرآوری و بازار فروش دورتر باشد هزینه حمل و نقل بالاتر خواهد رفت و گاهی این امر موجب میشود تا ماده معدنی ارزش اقتصادی خود را از دست بدهد.
حال اگر بخواهید این ماده معدنی را به خارج از کشور صادر کنید یک هزینه حمل از معدن یا کارخانه فرآوری به مرز یا انبار انتقال دارید و یک هزینه حمل بینالملل که معمولا حمل دریایی، ریلی و زمینی با کامیون است نیز به آن افزوده خواهد شد که این خود چالشهایی را برای رقابتپذیر کردن قیمت در بازار جهانی دارد.
10) آب و هوا (weather)
شرایط آب و هوایی تأثیری زیادی روی مدت زمان بهرهبرداری در سال، میزان تولید در روز و راندمان تلغیظ و تصفیه دارد. پایین آمدن مقدار تولید در سال به دلیل نزولات جوی زیاد به خصوص برف و طوفان شن و ماسه باعث بالا رفتن هزینه شده و در موارد خاصی بهرهبرداری از این ذخایر مقرون به صرفه نخواهد بود . به عنوان مثال میتوان معدن زیرزمینی مس مزرعه واقع در شهرستان اهر در آذربایجان شرقی را نام برد که به علت بارش برف سنگین در فوصول سرد سال در منطقه معدن تعطیل است.
یا بعضی از معادن در ایالت متحده در مدت زمانی به دلیل کوچ حیوانات و زاد و ولد آنها امکان استخراج را ندارند و علاوه بر موارد جوی و آب و هوایی میتوان به قوانین مرتبط به حفظ اقلیم محیط زیست نیز اشاره کرد.
11) مسئولیت ESG
ESG مخفف Environmental, Social, and Governance است. در زمینه مهندسی معدن، ESG به جنبههای زیست محیطی، اجتماعی و نظارتی عملیات معدن اشاره دارد. این جنبهها اغلب برای ارزیابی پایداری و عملکرد اخلاقی شرکتهای معدنی مورد استفاده قرار میگیرند.
عوامل ESG به طور فزایندهای توسط سرمایهگذاران و سایر سهامداران برای ارزیابی عملکرد شرکتهای معدنی و تصمیمگیری در مورد سرمایهگذاری و مشارکت استفاده میشود. بسیاری از شرکتهای معدنی نیز ملاحظات ESG را در عملیات خود و گزارش پیشرفت خود در این زمینهها لحاظ میکنند.
12) سیاست دولتها
بعضی از مواد معدنی با وجود عدم سوددهی، به خاطر اهمیت استراتژیک تولید آنها در استقلال صنعتی و اقتصادی کشورها توسط دولتها در داخل کشور تولید میشوند تا در آن زمینه، کشور از وابستگی به کشورهای خارجی مستقل گردد. مانند فولاد، اورانیوم و …
رقابت قانونی بین کشورها مبحثی است که به سختترین تنظیمکنندههای جهان تبدیل شدهاند. «کشورهای سراسر جهان ابتکارات نظارتی خود را افزایش دادهاند و بسیاری به طور فزایندهای بر صنعت معدن تمرکز میکنند و نیاز شرکتهای معدنی را برای بازنگری رویههای انطباق مقرراتی خود تشدید میکند.»
ضمن عذرخواهی ازشما؛
استفاده ازعبارت”12 عوامل”صحیح نیست.
میبایست “12عامل”بکارمیرفت.
سلام و عرض ادب
تشکر برای متن عالی