ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان
ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان عناصر نادر
دومین مرحله
بخش مهندسی پروژههای معدنی از برداشتهای زمین شناسی، اکتشاف محدوده، مدلسازی ذخیره، مدلسازی اقتصادی، طراحی معدن، برنامهریزی، بهینهسازی و کاهش هزینهها، تولید محصول نهایی و بخش تحقیق و توسعه، اتوماسیون و دیجیتالی کردن در این حوزه است.
معادن به دو روش روباز و زیرزمینی بسته به موقعیت کانسار استخراج میشوند حال برای اینکه این معادن از جمله پربازدهترین معادن جهان شوند بایستی عملکردی صحیح و مداوم داشته باشیم. یک راه این امر، توسعه مداوم تکنیکها و روشهای جدید بهرهبرداری از منابع به بهترین شکل ممکن است. ما بایستی به شدت در تکنولوژی نگهداری سرمایهگذاری کنیم و دائماً برای مدرنیزه کردن و سادهسازی طراحی، برنامهریزی و مدیریت معادن خود برای افزایش بهبود کیفیت کار میکنیم.
حفر چالها معمولاً به کمک حفاری چرخشی (Rotary drills) و بعضاً در چالهای با قطر کم از حفاری ضربهای (Percussive drills) استفاده میشود. سنگ شکن اولیه معدن یکی از عوامل مهم در انتخاب ماشین حفاری، آرایش چالها و نحوه انفجار است.
پس از حفر چالها عملیات انفجار صورت میگیرد. نوع مواد منفجره و میزان مصرف، بستگی به جنس سنگ و میزان خردشدگی لازمه دارد. انفجار باید به گونهای باشد که از انفجار ثانویه (Secondary blasting) استفاده نشود و دارای کمترین پرتاب سنگ (Fly rock) و لرزش باشد.
با توجه به نوع روش استخراج متفاوت میباشد
باطلهها و موادمعدنی غالباً به کمک لودر، شاول، بیل مکانیکی، اسکریپر، دراگلین، LHD و... به وسیله باربری انتقال داده میشود.
حمل مواد در معادن بیشتر به کمک کامیون (دامپتراک)، نوارنقاله (Belt conveyor)، نقاله هوایی (Ropeway) و ریل (Rail)، واگن یا اسکیپ انجام میگیرد.
هندسه سنگ معدن تعیین میکند که استخراج به صورت زیرزمینی انجام شود یا به صورت روباز. در معادن زیرزمینی با استفاده از رمپ و دریفت به سنگ معدن میرسیم. چالها در داخل کانه حفاری میشوند و به همان روش معادن روباز با مواد منفجره پر میشوند. سپس سنگ معدن استخراج شده به یک کارخانه خردایش منتقل میشود و قبل از حمل و نقل برای کنسانترهسازی، به قطعات کوچکتر خرد میشود که در آنجا دوباره خرد میشود تا به شکل ماسه ریز درآیند و اجزای غنی از فلز با یک سری روشهای تصفیه، جدا میشوند.
کانیهای غنی از فلز، آبگیری و فیلتر میشوند تا کنسانترههای خوبی ایجاد کنند که برای فرآوری بیشتر به کارخانه ذوب ارسال میشوند. فرآیندهای موجود در کنسانترهسازی ها عمدتا از طریق کنترل از راه دور انجام میشود، همه فرایندها با دقت از اتاق کنترل کنترل میشوند.
زمان رفتن به محل کارهایی که در چند صد متری زیر سطح زمین است ممکن است حتی یک ساعت طول بکشد. در بیشتر معادن دنیا، این روزها اپراتورها میتوانند در یک دفتر بالای زمین بنشینند و با کمک دوربین مداربسته، لودرها و ماشینهای حفاری را کنترل کنند. لودرها خودشان (به طور خودکار) به یک شفت میروند و قبل از بازگشت دوباره، سنگ معدن را بیرون میآورند تا پاکتهای خود را با سنگ معدن جدید بارگیری کنند.
این تکنولوژی به معادن زیرزمینی بسنده نکرده و وارد معادن روباز نیز شده است که هم اکنون شاول و دامپتراکها نیز از راه دور کنترل میشوند، همچنین بخش بازرسی و بروز آوری اطلاعات با پهبادها، رادارها و سنسورهای هوشمند انجام پذیرفتند.
اتاقهای کنترل که در محلهای کنسانترهسازهای خود در جایی که اپراتورها از طریق فناوری بیسیم به پردازش دادهها به صورت لحظهای دسترسی دارند، مورد استفاده قرار میگیرند.
اپراتورها از طریق تلفنهای هوشمند یا تبلتها فرآیندها را کنترل و نظارت میکنند که این باعث افزایش انعطاف پذیری میشود. همچنین از یک سیستم برچسبگذاری استفاده میشود که به کارکنان، وضعیت به روز شدهی تجهیزات را نشان میدهد و کارهای تعمیر و نگهداری را تسهیل میکند.
ذخایر و تولید عناصر نادر خاکی در جهان عناصر نادر
آشنایی با معدن کرومیت خواجه جمالی نیریز باز کردن معدن
12 عامل مؤثر در اقتصادی شدن یک معدن + تاثیر
آشنایی با معدن و معدنکاری + تاریخچه معدنکاری در ایران
معدنکاری هوشمند اقلیمی – موادمعدنی برای اقدامات اقلیمی [ویدئو +
کاربردهای الگوریتمهای هوشمند در هوشمندسازی معادن کاربردهای هوش مصنوعی در
اشکال ذخایر معدنی مدلسازی و تخمین ذخیره کانسار جزو مهمترین
آشنایی با نوارنقاله – Belt Conveyor حدود صد سال است
اکسکاواتور بیل چرخشی یا ریکلایمر – Bucket Wheel Excavator یکی
معرفی سیستم های خودکار ماشین رنده – Plow systems در
چگونه مخاطرات پرتاب سنگ ناشی از حفاری و انفجار را
روش انفجاری بالشتک گذاری – Power Deck Blasting System افزایش
حفاری انحرافی – Directional Drilling و کاربرد آن در بخش